• Standaard header

Personal blog Sylvester: Slaap

Gedraag je als een oude man om je jong te voelen!

Ik ben lange tijd in de veronderstelling geweest dat ik absoluut een avondmens was. Na een lange dag werken vond ik het lekker in de avonduren wat voor mezelf te doen. Dat de wekker ’s morgens vroeg verre van mijn vriend was, was ook een gegeven dat gewoon bij mij hoorde. Overdag was ik vaak moe, maar in de avonduren klaarde mijn energie op en kon ik er weer uren tegenaan. Niet wetende dat dit het gevolg was van een verstoord dag/ nacht ritme.

De afgelopen jaren ben ik echter, deels gedwongen, slapen steeds meer gaan waarderen. In plaats van lekker voor de tv te hangen en, vaak oninteressante, programma’s te kijken vind ik het tegenwoordig eigenlijk fijner om gewoon op tijd het mandje op te zoeken.

Wanneer ik hier ook in de weekenden voor kies krijg ik geregeld uit mijn sociale kring het verwijt te horen dat ik mij gedraag als een oude man. En dat vind ik grappig en tegenstrijdig. Door bewust vroeg te gaan slapen voel ik mij overdag namelijk jonger dan ooit. De hele dag vol energie zijn en jezelf niet door de dag heen slepen met de nodige bakken koffie (ik drink nog steeds graag een kop koffie, maar dan voor de smaak) is namelijk een heerlijk gevoel. De wekker zet ik nog wel, maar dit is meer voor de zekerheid. 9 van de 10 keer ben ik namelijk al voor m’n wekker, die om 6 uur staat, wakker.

Ik snap dat dit uiteraard vrij logisch klinkt, maar dat maakt het nog niet normaal. Ik hoor namelijk heel vaak uit mijn omgeving dat mensen moe zijn “en eigenlijk eerder naar bed zouden moeten”. Met de nadruk op eigenlijk. Het gebeurt namelijk niet. En ook dat is weer begrijpelijk. Wanneer je in de avonduren namelijk weer “opgeklaard bent”, lijkt het op dat moment onnodig om in bed te gaan liggen en ben je weer vergeten hoe het energieniveau gedurende de dag en vooral in de ochtend is.

Net als met trainen en het eten van gezonde voeding geldt ook voor slapen (en elke gedragsverandering), dat je je in eerste instantie dus ergens doorheen moet zetten en “offers” zal moeten brengen. In dit geval dus de “offers” van het missen van televisie die, laten we eerlijk zijn, weinig tot niks toevoegt.

Wil jij je dus ook lekker fit voelen ga dan ook eens als een oude man (minstens) twee weken op tijd (22:00 uur) naar bed en kijk wat het met je doet. Ik besef me dat dit geen hogere wiskunde is, en misschien zelfs wel een open deur, maar vraag jezelf eens af: welk cijfer geef jij je energieniveau als je door de wekker gewekt wordt? Als dit lager dan een 8 is het misschien helemaal niet gek op wat met deze open deur te doen.

Slaap lekker!

"If you want to look en feel awesome: you have to eat, train en SLEEP awesome!"

Nieuws

 • Snel in Shape!

  Effectiever trainen dan ooit! Start vandaag nog met het Snel in Shape program...

  Lees meer
 • Ga voor de beste versie van jezelf bij Physicum!

  Ben jij al klaar voor de zomer van 2019? Ga voor de beste versie van jez...

  Lees meer
Meer nieuws
 • Fysiotherapie

  Fysiotherapie

  Wil jij van je blessure af? Klik dan hier om te kijken of wij wat voor jou kunnen betekenen!

  Lees meer
 • Gratis kennismaken?!

  Vraag een gratis kennismaking aan!

  Wil je weten of we bij elkaar passen? Klik dan hier voor een gratis kennismaking!

  Lees meer
 • Personal Training

  Personal Training

  Wil jij jouw doelstelling behalen onder professionele begeleiding? Dan moet je naar Physicum!

  Lees meer
 • Ilse

  "Absoluut tevreden over de behandelingen van deze jongens. Voor mij een nieuwe manier, maar zeer effectief!"

  Ilse
 • Eric

  "Deze jongens en dame zijn enthousiast en weten waar ze over praten. Begonnen in 2015 en ik ga voorlopig nog wel even door!"

  Eric
 • Andrea

  "2 of my best decisions of 2016 were to start the semi-personal plan and do it again. I am SUPER happy with the results! TY!"

  Andrea
 • Arjen

  "Fijne trainers die precies je grenzen kennen, en dan helpen om ze te verleggen!"

  Arjen
 • Leonie

  "Na slechts enkele sessies zijn mijn problemen verholpen. Iets wat verschillende (klassieke) fysiotherapeuten niet is gelukt."

  Leonie
 • Owin

  "In een korte periode goede resultaten bereikt (vind ik zelf) door effectief te trainen in plaats van alleen fanatiek."

  Owin
 • Karen

  "Physicum zorgt voor mij voor een perfecte combinatie van begeleid trainen en fysiotherapie. "

  Karen
 • Andrea

  "Beste investering die ik in mezelf had kunnen doen. Ik voel me na 6 weken fitter, strakker en sterker. Dank je wel"

  Andrea
 • Stijn

  "Topplek, persoonlijke begeleiding. Druk en toch in shape raken? Gegarandeerd spierpijn ;-)"

  Stijn