• Standaard header

Personal Blog - Sylvester - Wat leer jij van je blessures?

Wat leer jij van je blessures?

Blessures/pijn zijn helaas onlosmakelijk verbonden met (een sportend) leven. Iedereen heeft weleens last gehad van zijn of haar schouder, knie of rug. Ook persoonlijk heb ik helaas te kampen gehad met het nodige blessureleed. Voordeel daarvan is dat ik door die blessures wel mijn passie heb gevonden en nu echt doe waar ik blij van word (misschien is dat al een groot deel van de oplossing?).

Een blessure of pijn is naar mijn idee namelijk niets meer dan het signaal van het lichaam dat er ‘iets’ moet veranderen. Die veranderingen kunnen heel breed zijn, maar ook heel simpel zijn. Zo is het veranderen van schoeisel soms al voldoende om een geïrriteerde knie te verhelpen, maar soms moet het in hele andere sferen gezocht worden. Alles kan namelijk invloed hebben op jouw systeem. Uiteraard speelt voeding (ook hierin) een grote rol. Eet je stoffen waar je lichaam (op dat moment) niet tegen kan. Aan de andere kant kan je ook tekorten hebben opgebouwd van bepaalde voedingsstoffen/bouwstenen. Dit kan grote invloed hebben op het systeem. Maar ook je slaapritme, werkomstandigheden en zelfs de relatie met je partner kunnen invloed hebben op jouw fysieke gestel. Ik heb vaak genoeg gehoord; ja in Nederland heb ik last van mijn rug, maar toen ik op vakantie was had ik daar voor het eerst in tijden geen last van. Of mijn huid is inderdaad slecht, toen ik een half jaar in Azië zat was dat echt veel beter. Er is dus een oplossing voor het probleem (verhuizen!? ;-)) alleen het is dan dus zaak om te vinden welke verschillende invloeden jouw probleem juist voeden of oplossen.

Dit geldt ook voor behandelaars. Bij Physicum zijn wij (uiteraard) heel goed in het helpen van mensen met fysieke klachten. Ik blijf er zelf geregeld versteld van staan wat er mogelijk is en hoe snel. Helaas zijn er echter ook situaties/gevallen waar wij, op dat moment niet kunnen, of niet volledig kunnen helpen. Dan zal er dus doorgezocht moeten worden naar een andere behandelaar, waar we natuurlijk mee helpen, of moeten er andere aanpassingen gedaan worden.

Wat mij echter opvalt, bij mensen om mee heen, maar ik herken dit ook heel erg van mezelf, is dat er gezocht wordt naar de behandelaar die in 50 minuten het probleem oplost. En dat is helaas niet (altijd) hoe het werkt. Gelukkig zijn er inderdaad genoeg situaties dat iemand al jaren met fysieke problemen loopt, onze praktijk binnen komt en de pijn binnen 15 minuten is verholpen, alleen dan nog geldt het punt wat ik wil maken. Zeker om ervoor te zorgen dat het probleem niet terugkomt: De pijn is een signaal, of eigenlijk een verzoek van het lichaam om dingen aan te passen en anders te doen. Het verzoek is niet zozeer of je een behandelaar wilt bezoeken, maar meestal dat je wat liever voor je lijf mag/moet zijn. Wat dat voor jou precies betekent mag je zelf uitzoeken, maar je snapt denk ik mijn punt.   

De uitspraak; “je moet er mee leren leven” die artsen mijn inzien soms nogal makkelijk in de mond nemen (eigen ervaring) is wat mij betreft dan ook niet juist of niet volledig. "Je zal er mee moeten leren leven dat je dingen moet veranderen" of "je zal er mee moeten leren leven dat er een grote speurtocht te wachten staat om te vinden wat jouw triggers zijn" lijken mij veel meer op hun plaats. Helaas begrijp ik dat er door heftige ongevallen situaties zijn waarbij het fysieke letsel helaas niet omkeerbaar meer is, maar ook voor die mensen is er met de juiste aanpassingen vaak meer mogelijk dan gedacht. Succes met jouw tocht!

If you change nothing, nothing will change….

Nieuws

 • Snel in Shape!

  Effectiever trainen dan ooit! Start vandaag nog met het Snel in Shape program...

  Lees meer
 • Ga voor de beste versie van jezelf bij Physicum!

  Ben jij al klaar voor de zomer van 2019? Ga voor de beste versie van jez...

  Lees meer
Meer nieuws
 • Fysiotherapie

  Fysiotherapie

  Wil jij van je blessure af? Klik dan hier om te kijken of wij wat voor jou kunnen betekenen!

  Lees meer
 • Gratis kennismaken?!

  Vraag een gratis kennismaking aan!

  Wil je weten of we bij elkaar passen? Klik dan hier voor een gratis kennismaking!

  Lees meer
 • Personal Training

  Personal Training

  Wil jij jouw doelstelling behalen onder professionele begeleiding? Dan moet je naar Physicum!

  Lees meer
 • Ilse

  "Absoluut tevreden over de behandelingen van deze jongens. Voor mij een nieuwe manier, maar zeer effectief!"

  Ilse
 • Eric

  "Deze jongens en dame zijn enthousiast en weten waar ze over praten. Begonnen in 2015 en ik ga voorlopig nog wel even door!"

  Eric
 • Andrea

  "2 of my best decisions of 2016 were to start the semi-personal plan and do it again. I am SUPER happy with the results! TY!"

  Andrea
 • Arjen

  "Fijne trainers die precies je grenzen kennen, en dan helpen om ze te verleggen!"

  Arjen
 • Leonie

  "Na slechts enkele sessies zijn mijn problemen verholpen. Iets wat verschillende (klassieke) fysiotherapeuten niet is gelukt."

  Leonie
 • Owin

  "In een korte periode goede resultaten bereikt (vind ik zelf) door effectief te trainen in plaats van alleen fanatiek."

  Owin
 • Karen

  "Physicum zorgt voor mij voor een perfecte combinatie van begeleid trainen en fysiotherapie. "

  Karen
 • Andrea

  "Beste investering die ik in mezelf had kunnen doen. Ik voel me na 6 weken fitter, strakker en sterker. Dank je wel"

  Andrea
 • Stijn

  "Topplek, persoonlijke begeleiding. Druk en toch in shape raken? Gegarandeerd spierpijn ;-)"

  Stijn